Saptamana 30 de sarcina

Dezvoltarea copilului in saptamana 30 de sarcina

Esti deja in ultimul trimestru de sarcina, micutul tau continua sa creasca si incepe sa-si faca simtita prezenta din ce in ce mai tare, lovindu-te cu manutele si piciorusele, dar nu-i nimic mamico esti deja foate aproape de momentul intalnirii cu copilul tau.

In aceasta saptamana, micutul cantareste in jur de 1.5 kg si masoara 40 cm. Lanugo, puful care a protejat pana acum pielea micutului, dispare si incepe sa-i creasca parul.
Maduva osoasa este ocupata cu productia celulelor rosii.

Micutul tau isi petrece mult timp exersand clipitul si urmarind diverse surse de lumina, are deasemenea capacitatea de a produce lacrimi.
Pe masura ce copilul va creste, va avea tot mai putin loc in uter, iar cantitatea deĀ  lichid amniotic va scadea.

Uterul devine tot mai voluminos, determinand cresterea presiunii asupra vezicii urinare si a coloanei, ducand la dureri de spate si urinari tot mai frecvente.
Somnul va deveni tot mai inconfortabil, se poate constata ca este dificil sa gasesti o pozitie confortabila de dormit. Hormonii de sarcina, incetinesc considerabil procesul digestiv si de aceea ar fi indicat sa aveti o alimentatie bogata in fibre.
Sanii incep sa produca colostrul, lichidul de culoare galbuie cu care se va hrani copilul in primele zile de viata pana la instalarea lactatiei.

This entry was posted in Sarcina pe saptamani and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *