Analizele in trimestrul 3 de sarcina

Trimestrul 3 de sarcina

In trimestrul al treilea de sarcina se reiau analizele de sange si de urina din primul trimestru, la care se adauga un examen ecografic, dar si examinarile clinice. Vizita la medic se va face mai des in ultimul trimestru, ajungand pe finalul sarcinii sa fie facuta aproape saptamanal.
Medicul va urmari  de asemenea, nivelul glucozei din sange, pentru ca sarcina predispune la diabet si nivelul tensiunii arteriale, care tinde sa creasca in perioada de graviditate.
Diabetul de sarcina, numit si diabet gestational, este pentru prima data diagnosticat dupa 26-28 saptamani de sarcina. Acesta  apare in 1-3 % din gravide si, desi nu se caracterizeaza prin tulburari grave, poate influenta starea de sanatate a copilului.

Factorii de risc sunt urmatorii:

  • Diabet gestational anterior al gravidei sau diabet al rudelor de gradul I (parinti, surori, frati, copii).
  • Glucoza prezenta in urina.
  • Nivelul glucozei in sange pe nemancate este mai mult de 5,5 mmol/l sau peste 2 ore dupa masa mai mult de 7,8 mmol/l.
  • Obezitate (o crestere cu 20 % a greutatii corporale).
  • La un copil din sarcinile anterioare masa corpului la nastere peste 4 kg.
  • Moartea fatului din cauze nestabilite sau anomalii de dezvoltare ale acestuia in anamneza.
  • Nivelul mai mare de 1,5 l a lichidului amniotic in care se afla fatul.
  • Varsta gravidei peste 35 ani.
  • Hipertensiune arteriala.
  • Forme grave de preeclampsie evidente la examenul clinic.

Tensiunea arteriala creste in mod normal in sarcina, pentru a se regla ulterior, dupa nasterea copilului.
Depasirea anumitor valori, insotita de prezenta unei cantitati mari de proteina in urina – proteinurie (mai mult de 3 g /24 ore ), cresterea rapida a masei corporale (mai mult de 2 kg in saptamina) determina o boala specifica sarcinii numita preeclamsie.
Cel mai des aceasta stare se dezvolta dupa a treizecea saptamina de sarcina. Fara tratamentul efectuat la timp preeclampsia poate trece intr-o maladie grava numita eclampsie. Pentru aceasta maladie sunt caracteristice convulsii si stare de coma care prezinta pericol pentru viata mamei si a copilului.

De asemenea, in al III-lea trimestru se recomanda culturi de col si analiza secretiei vaginale. Una dintre acestea se refera la prezenta streptococului B, analiza care se efectueaza  prin cultura secretiei vaginale, la toate gravidele aflate in saptamanile 35-37 de sarcina.

Infectia cu acest streptococ se manifesta la nou-nascut in doua moduri: septicemia, cu debut precoce in primele zile de viata si meningita, cu debut tardiv in decursul primelor luni. Infectarea nou-nascutului se evita prin contraindicarea nasterii naturale, si administrarea unei perfuzii cu antibiotic chiar inaite de nasterea prin cezariana.

This entry was posted in Sarcina and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *