Analize necesare in timpul sarcinii

Analize in primul trimestru de sarcina

Primele analize in sarcina au rolul de a verifica starea de sanatate generala a viitoarei mame si de a identifica dereglari functionale ale acesteia care pot pune in pericol sanatatea sau chiar viata fatului.Analizele iti vor fi indicate si prescrise de medical obstretician sau de cel de familie.

Trebuie sa incepi prin analizele uzuale de sange,care vor cuprinde hemograma, vsh-ul, glicemia,colesterolul,ureea,bilirubina,calciul, transaminaze,trigliceride,serologia hapatitelor B si C precum si o serie de analize speciale, indicate in sarcina: determinarea RH-ului, testul HIV,grupa sanguina si VDRL-ul( test de detectare a sifilisului).Toate aceste analize sunt cuprinse in sistemul de asigurari medicale.

Pe langa acestea este foarte important ca medical ginecolog sa iti recomande sa efectuezi si alte analize sanguine, necompensate, precum toxoplasma,listeria CMV(citomegalovirus) si rubeola, daca nu ai facut boala in copilarie.
Se pot efectua la Institutul Cantacuzino, sau alte laboratoare particulare unde se efectueaza aceste dozari de anticorpi.

Rezultatele sunt reprezentate de doua grupe de anticorpi: Imunoglobulina M (IgM) si Imunoglobulina G (IgG).IgM caracterizeaza faza acuta a bolii infectioase, ce poate insemna afectarea fatul prin intermediul cordonului ombilical cu urmari deosebit de grave, malformative,ale sistemului nervos central, ale nervului optic, surditate, orbire etc.Din nefericire, de cele mai multe ori, infectarea trebuie urmata de o intrerupere de sarcina.

Tabloul analizelor din primul trimestru de sarcina trebuie completat printr-un sumar de urina si o urocultura. De asemenea analiza secretiei vaginale urmareste sa detecteze boli cu transmitere sexuala, precum clamydia, care dezvolta complicatii multiple, in absenta tratamentului adecvat, printre care si avortul spontan.

This entry was posted in Sarcina and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *